Placki z cukinii kwestia smaku

Placki z cukinii kwestia smaku to niezwykle pożywne oraz zdrowe danie. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu również dla amatorów gotowania.  Nie potrzebujesz do niego żadnych wyszukanych produktów, wszystko znajdziesz w osiedlowym warzywniaku. Świetnie sprawdza się jako danie obiadowe z dodatkiem jogurtu greckiego. Placki można jeść także na zimno, dlatego mogą służyć jako urozmaicenie drugiego śniadanie lub lunchu. Zobacz nasz przepis na placki z cukinii.

Składniki  dla czterech osób

1 cukinia

1 ziemniak

1 marchewka

2 ząbki  czosnku

1 jajko

1/4 szklanki mąki

koperek

sól

pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie

Nieobraną cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do sitka, delikatnie posolić, wtedy szybciej puści soki. W  tym czasie obrać marchewkę, ziemniaka. W dużej misce zetrzeć na tarce o dużych oczkach obrane warzywa. Wbić jajko. Koperek drobno pokroić i wsypać do miski. Następnie cukinie odcisnąć w rękach i przełożyć do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdyby jednak pojawiła się woda, należy ją odlać. Później  dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodać mąkę i wymieszać. Smażyć  na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia. Podawać z jogurtem greckim.

Placki z cukinii kwestia smaku to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Aby nasze placki były bardziej fit można  dodać do nich podprażone ziarna słonecznika czy pestki dyni i smażyć w piekarniku, dodając wcześniej łyżkę oleju do ciasta. A wielbiciele ostrzejszej kuchni do przepisu mogą dodać swoje ulubione przyprawy.